OORSUIZEN- Nooit meer stilte
Ongeveer 5 procent van de bevolking heeft er last van, OORSUIZEN.  Vorig jaar peilden onderzoekers na afloop van een houseparty in Gelredome de gehoorklachten van het publiek. Bijna driekwart van de bezoekers klaagde over piepende oren. ‘Ze reageerden schouderophalend, zo van: ach, dat gaat wel weer over. En dat klopt vaak, het gepiep lijkt te verdwijnen. Maar jongeren beseffen niet dat een gehoorbeschadiging een optelsom is van allemaal kleine beschadigingen die je nauwelijks merkt. TINNITUS

 

Tinnitus (Latijn voor gerinkel) wordt ook wel oorsuizen genoemd. Mensen met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen Vandaar dat het ook wel fantoomgeluid wordt genoemd. De geluiden die worden waargenomen zijn van belgerinkel, fluittonen, gesis, gegons, gebonk en gezoem tot aan windgeruis, het tsjirpen van krekels en het oorverdovende lawaai van een overvliegende straaljager. Mensen met tinnitus horen heel veel geluiden. Nou ja, ze horen die geluiden wel, maar ze zijn er feitelijk niet. De straaljager vliegt alleen in hun hoofd. Het geluid kan door de dag heen harder en zachter zijn, af en toe of steeds aanwezig zijn, pulserend klinken of een constante toon vormen. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd.

Tinnitus is een opmerkelijke aandoening die veel voorkomt, maar waar artsen nauwelijks iets van begrijpen. Veel mensen kunnen omgaan met de ongewilde klanken in hun hoofd. Zij horen die alleen als ze eraan denken, zoals bij een tikkende klok in een stille kamer. Maar bij 1/5 van de groep ontwikkelt oorsuizen zich tot een ware handicap. Als het nooit meer stil is in je hoofd, als je niet kunt ontsnappen aan dat storende geluid, dan kan dat forse psychische gevolgen hebben, van concentratieproblemen, slaapklachten, irritatie en stress tot aan een depressie.

Oorzaken van tinnitus
Over de oorzaken van tinnitus is nog veel onduidelijk. Wetenschappers kunnen alleen nog maar speculeren. Het idee is, dat bij de meeste mensen het binnenoor beschadigd is geraakt. Het gehoororgaan geeft dan toch signalen door (terwijl er geen geluiden zijn) die in de hersenen de betekenis ‘geluid’ krijgen. Vaak is de boosdoener, lawaai (een langere tijd een hard geluid op de oren). De gehoorbeschadiging kan ook een medische oorzaak hebben er zijn namelijk aanwijzingen dat bloedarmoede, oorontsteking, oververmoeidheid, teveel oorsmeer, verminderde circulatie, ziekte van meniere, vitamine B12 tekort en een verstopte neus van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van tinnitus maar ook medicijnen kunnen als bijwerking oorsuizen hebben. Momenteel zijn dat er meer dan 200 die invloed hebben op je gehoor. Zo is het bekend dat plastabletten en bloedverdunners het gehoor (permanent) kan beschadigen wat weer kan leiden tot tinnitus. Daarnaast heeft (chronische) stress een grote invloed op oorsuizen. Echter, de factor stress wegnemen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want oorsuizen alleen al zorgt voor veel stress en slaapproblemen.

Veel mensen met tinnitus kunnen het moment beschrijven waarop ze plotseling last kregen van een geluid in hun hoofd.
Dat is het moment waarop de schade zich laat gelden, schade die zich langzaam heeft opgebouwd en niet meer verdwijnt.
Er is nog geen behandeling die de oorzaak wegneemt. Medicijnen, implantaten, een operatie er is de afgelopen jaren
veel beproefd maar een antwoord biedt het allemaal niet, of slechts voor een kleine groep
.

In sommige gevallen hebben patiënten baat bij alternatieve behandelingen zoals voetreflextherapie.
Als dit jou aanspreekt vul dan onderstaand contactformulier in dan neem ik snel contact met jou op




    " Het beste medicijn is jouw zelfherstellend vermogen "

    Pin It on Pinterest

    Share This