Fysieke klachten door emotionele onbalans
In de Oosterse geneeswijzen heeft men ontdekt dat organen gerelateerd zijn aan bepaalde emoties. De wetenschap heeft inmiddels hier ook al enig zicht op, omdat bij bepaalde emoties bepaalde neurotransmitters (lichaamseigen boodschappers) overmatig worden aangemaakt. Een overmaat op het ene orgaan kan leiden tot tekorten op een andere plaats in het lichaam. Er is dan een onbalans in het lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan
Acute- of chronische klachten kunnen dus ook ontstaan door een emotionele onbalans in het lichaam.
Voetreflexie brengt jouw lichaam in balans waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen.
Hieronder vind je de organen en welke emoties hieraan gerelateerd zijn:
Lever, gal, boosheid en depressie
De lever en de gal worden door de Chinese geneeswijzen in verband gebracht met boosheid, frustratie. De Nederlandse taal kent overeenkomstige uitdrukkingen: ‘heb je iets op je lever’ en “spuw je je gal”. Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn klachten kunnen ontstaan.
De longen en dikke darm
De longen en de dikke darm horen vanuit de Chinese visie op gezondheid bij elkaar.
De longen worden in verband gebracht met verdriet . ‘Je houd je adem in’ als je heel geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag. Opgeruimd ademhalen en ‘opluchting’ horen bij het tegenovergestelde van verdriet; de longen kunnen dan weer vrij ademhalen. De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid. Obstipatie (verstopping) wordt emotioneel in verband gebracht met ‘het willen vasthouden wat je hebt’/ ‘je weet wat je hebt en niet wat je krijgt’. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld vooral verstopping als ze op vakantie gaan. Ze gaan een heel onbekende situatie tegemoet en hun darmen verkrampen daardoor.
De maag en de milt
De maag en de milt horen Chinees gezien ook als partners bij elkaar.
Bij de maag hoort de emotie bezorgdheid. ‘Het ligt zwaar op m’n maag’ is de Nederlandse uitdrukking die er bij past. Maar ook in Westers onderzoek is dit verband tussen emoties en functioneren van organen terug gevonden.. (Bron: artikel S. van As in blad Folia Orthica in 2001) Gebrek aan (zelf)vertrouwen is een emotie de belastend is voor de miltenergie. Miltenergie is in de Oosterse visie gerelateerd aan de spijsvertering. Gebrek aan zelfvertrouwen vermindert de functie van de spijsvertering, waardoor er spijsverteringsklachten kunnen ontstaan.
De nieren en de blaas
De nieren en de blaas horen volgens de Chinese visie bij elkaar, maar ook in de reguliere Westerse gezondheidszorg vallen deze onder hetzelfde ‘systeem’ namelijk de urinewegen. In de Westerse geneeskunde is alom bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. (Cortisol wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd.) De bijnieren zijn een soort kleine erwtjes die verbonden zijn met de nieren. Ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren. (Burn-Out).
Bij blaas en nieren hoort de emotie angst. ‘Ik doe het in mijn broek van angst’ is een bekende Nederlandse uitdrukking. Iedereen kent ook wel het verschijnsel dat sommigen een paar keer naar de wc gaan vlak voor een optreden of iets anders wat spannend wordt gevonden. Angst put de nierenergie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig een blaasontsteking krijgen. Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten en gewrichten, rugklachten en dergelijke. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige stress. maar rugklachten kunnen ook vele andere oorzaken hebben.
Het hart en de dunne darm
De emoties die in verband worden gebracht met de dunne darm en het hart zijn gekwetstheid/ kwetsbaarheid. Hij lijdt aan een ‘gebroken hart’. Sommige mensen krijgen diarree als ze meer meemaken dan ze kunnen verteren. Diarree als reactie op emoties wordt ook wel ‘huilen met je darmen’ genoemd.
Vond je bovenstaande informatie interessant en wil je weten wat een voetreflexbehandeling voor jouw klacht kan betekenen vul dan onderstaand contactformulier in en is dit misschien de eerste stap richting meer gezondheid.